In dit blog wil ik je meenemen in een ander essentieel aspect van leiderschap: je interne patronen en vooronderstellingen. Want om bruggen te kunnen bouwen en verbonden leiderschap te kunnen toen is het belangrijk om inzicht te hebben in je eigen interne patronen en je vooronderstellingen. Wat drijft je? Ga je duiken? Ga je meebewegen? Wil je ergens graag bij horen? Doe je dingen die eigenlijk niet bij je horen, maar die je doet omdat je ermee kan scoren?
Deze vaak onbewuste gedachten en gedragingen hebben grote invloed op je leiderschap en op een manier die je misschien niet altijd doorhebt. Maar het zijn precies deze patronen die bepalen hoe je omgaat met de uitdagingen die je op je pad tegenkomt.
Wat zijn interne patronen en vooronderstellingen?
- Interne patronen: Dit zijn de vaak onbewuste, vaste manieren waarop je denkt, reageert en handelt in verschillende situaties. Ze ontstaan uit eerdere ervaringen en vormen je standaardreacties op uitdagingen. Misschien merk je dat je steeds dezelfde keuzes maakt in situaties waarin anderen het initiatief nemen, of dat je altijd op een bepaalde manier reageert op kritiek. Deze patronen bepalen hoe je met conflicten omgaat, hoe je besluiten neem en hoe je leiding geeft.
- Vooronderstellingen: Dit zijn onbewuste aannames die je maakt over jezelf, anderen en de wereld. Ze kleuren je waarneming en beïnvloeden je besluitvorming. Misschien voel jij je wel onbewust verheven omdat je meer geld verdient, een betere baan hebt of hoger opgeleid bent dan een ander. Of juist andersom dat je ervan overtuigd bent dat anderen het beter weten of misschien zelfs wel meer zijn. Ben je van mening dat een bepaalde politieke stroming juist is en de andere fout. En al deze ‘vooronderstellingen’ beperken jou in je relatie met anderen en in de mate waarin je verbinding weet te leggen.
Waarom zijn ze belangrijk?
Deze patronen en vooronderstellingen sturen je leiderschap, vaak zonder dat je het doorhebt. Positieve patronen kunnen bijdragen aan effectief leiderschap, terwijl beperkende patronen je juist kunnen tegenhouden. Ze beïnvloeden hoe je communiceert en samenwerkt en of je open staat voor de ander. Daarbij is belangrijk om je te realiseren dat iedereen door een ‘gekleurde’ bril naar vraagstukken kijkt. En dat is heel normaal. Het gaat om het bewustzijn dat het zo werkt en als je hier bewust van bent dan ben je ook in staat om je te verbinden met de ander en zijn/haar perspectief op de wereld.
Bewust leiderschap begint bij jezelf
Als leider heb je dagelijks invloed op je omgeving, je team en de organisatie. Door bewust te worden van je interne patronen en vooronderstellingen, geef je jezelf de ruimte om open te staan voor anderen en om echte verbindingen te leggen. Verbonden leiderschap vraagt om meer dan alleen weten; het vraagt om écht zien, luisteren en begrijpen, niet alleen naar de wereld om je heen, maar vooral naar jezelf. Durf jezelf de vraag te stellen: Welke patronen en vooronderstellingen sturen mijn keuzes? Die bewustwording is de sleutel tot groei – voor jezelf én voor de mensen om je heen.