In Blog 10 onderzochten we hoe elk teamlid unieke kwaliteiten en gevoeligheden meebrengt naar de werkvloer. Vandaag verdiepen we ons in een ander belangrijk aspect: de persoonlijke belangen en belevingen die ieder individu meebrengt. Deze unieke perspectieven beïnvloeden hoe we communiceren, samenwerken en conflicten ervaren binnen een team.

Belangen en beleving van de ander

Sta eens stil bij jouw persoonlijke belangen en belevingen. Hoe vormen die jouw kijk op samenwerking? Iedereen heeft zijn eigen emoties, percepties, leerproces en gedrag. Daarnaast heeft ieder mens een unieke achtergrond, netwerk, talenten en morele opvattingen. Vanuit deze basis ontwikkelt iedereen zijn eigen beeld van de werkelijkheid, zijn eigen belangen, belevingen en verwachtingen. Wat jij belangrijk vindt, komt voort uit jouw persoonlijke behoeften en dat wat voor jou essentieel is. Dat wat jij ervaart, zien we als je beleving.

Een voorbeeld: iemand die is opgegroeid met financiële struggles kan een sterke focus hebben op zekerheid en voorspelbaarheid in projectkeuzes, terwijl iemand uit een stabiele omgeving juist meer waarde kan hechten aan sociale verbinding en groepsdynamiek. Deze verschillen hebben invloed op hoe mensen werken, met elkaar omgaan en reageren op situaties binnen een team.

Wanneer de realiteit niet overeenkomt met iemands verwachtingen—bijvoorbeeld als iemand onvoldoende erkenning ervaart—kunnen gevoelens van irritatie of onzekerheid ontstaan. Dit kan leiden tot automatische reacties zoals vluchten, vechten of bevriezen, zoals eerder in Blog 9 aan de orde is gekomen.

Praktische tips

  • Erken diversiteit: Wees je bewust van de verschillende belangen en belevingen binnen je team. Begrip en empathie helpen om misverstanden te verminderen. Onderzoek wat de ander bedoelt, belangrijk vindt en ervaart.
  • Communiceer openlijk: Creëer een cultuur waarin teamleden hun verwachtingen en behoeften durven delen. Dit voorkomt onuitgesproken spanningen en creëert vertrouwen.
  • Flexibiliteit in aanpak: Stem je aanpak af op de behoeften en belevingen van anderen om conflicten te verminderen en samenwerking te verbeteren. Weet je bijvoorbeeld dat een teamlid, door een moeilijke achtergrond, veel waarde hecht aan financiële zekerheid? Dan kun je dit aspect meenemen in je feedback en communicatie om hun motivatie beter aan te wakkeren.

Verbinding door bewustwording

Het onderzoeken en erkennen van de unieke belangen en belevingen van teamleden bevordert de onderlinge verbinding en zorgt voor meer samenhang en begrip binnen je team. Door deze diversiteit te waarderen en de ander te horen, zien en erkennen vanuit zijn of haar perspectief, blijf je in verbinding, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de samenwerking. Dit betekent overigens niet dat je altijd meegaat met de belangen van de ander. Het gaat erom dat er bewustzijn ontstaat en acceptatie voor de verschillen, terwijl de hogere doelstellingen de focus blijven. Het draait dus om het ontwikkelen van begrip, waardoor de wederzijdse acceptatie groeit.

Hoe goed ken jij de onderliggende belangen en belevingen binnen jouw team? Neem de tijd om een gesprek te openen of oprecht te luisteren. Het verschil zit vaak in deze kleine maar krachtige momenten van begrip.

Wil je meer weten over Verbonden Leiderschap? Abonneer je dan op de nieuwsbrief: https://www.linkedin.com/newsletters/verbonden-leiderschap-7243919585916129280/ of bekijk de eerdere blogs van deze serie op onze website In Blog 12 gaan we dieper in op verwachtingsmanagement.